Testcode: VIG. Deze test kan iets zeggen over volgehouden aandacht, concentratie en impulsiviteit. Het is vergelijkbaar met het bekende continuous performance paradigma, maar dan met reacties op bepaalde (nonverbale) visuele signalen op het scherm, die onregelmatig en infrequent voorkomen. Reacties kunnen gegeven worden met toetsenbord of muis, maar ook met een externe Button Box. In het laatste geval is de reactietijd nauwkeuriger.

Het targetsignaal bestaat uit het kort verlicht worden van één van de knoppen op het scherm anders dan de bovenste, waarop zo snel mogelijk gereageerd moet worden. Bij standaard gebruik duurt de feitelijke test (met 600 signalen) ongeveer 20 minuten: standaard instellingen zijn: signaalduur 300 ms, interval 900 ms. Mogelijke instellingen betreffen ook o.a. of er een oefenblok vooraf moet gaan (30 aanbiedingen), het aantal aanbiedingen in de feitelijke test, bij hoeveel procent er sprake moet zijn van een target signaal (tussen 5 en 10%), aantal en positie van de target signalen, en over hoeveel blokken de targets in gelijke mate moeten worden verdeeld (standaard: 4 blokken; hierdoor kunnen time-on-task effecten worden bestudeerd).

Normen: Deze bestaan uit: het percentage correct, de gemiddelde en standaard deviatie van de reactietijd, het percentage fouten negatief en het aantal fouten positief. Er zijn normen van gezonde vrijwilligers, van medewerkers in een continue ploegendienst, van somatische patiënten, en van personen met lichte cognitieve klachten (tussen 6 en 72 jaar in 5 leeftijdsgroepen). Een interpretatief individueel rapport kan worden gegenereerd.