Testcode: EMOS. Woorden met een mogelijk emotionele lading en (gematchte) neutrale woorden worden aangeboden in verschillende kleuren, al of niet met backward masking. De taak heeft een voor de proefpersoon neutrale naam: Kleuren Test. Taak is de kleur van het woord aan te geven (via verschillende toetsen op het toetsenbord, met de muis, of aantikken op een touch-screen). De taak meet Attentional Bias (AB) met betrekking tot een bepaalde thematiek of probleemgedrag, welke sterk van toepassing kan zijn op de betreffende persoon. Uit de literatuur komen bijvoorbeeld naar voren: een AB voor stimuli die te maken hebben met eten, figuur, lichaamsvorm bij anorexia patienten, een AB voor trauma-specifieke stimuli bij mensen met een PTSS, een AB voor roken gerelateerde stimuli bij verslaafde rokers, enz.

In Minds zijn momenteel o.a. woorden voor algemene angst, woorden die met rookgedrag te maken hebben, en woorden over studie-angst opgenomen. Deze woorden zijn gepaard aan neutrale woorden. Men kan zelf thema’s en woorden toevoegen (aanpassing van bestanden emos.qc en params.qc). Standaard gaat het om aanbieding in 4 kleuren (rood, groen, blauw en geel), maar het is mogelijk de taak op een combinatie van drie van deze kleuren in te stellen.

Normen, betrekking hebbend op algemene reactiesnelheid en percentage fouten, zijn beschikbaar voor de thema’s Rookwoorden en Studieangst, en zijn afkomstig van werk met studenten.