Testcode: PDT. Deze test bestaat uit 10 paren plaatjes, met in elk paar een stressvol plaatje en een neutrale “match”: een paar plaatjes komt 1 keer voor in de vorm: SN (stress links, neutraal rechts) en 1 keer in de vorm: NS (in feite zijn er dus slechts 10 stressplaatjes en 10 neutral plaatjes). Elk paar plaatjes wordt standaard 2 x in dezelfde configuratie (SN, NS) aangeboden, totaal dus 40 trials. Standaard instructie is zo snel mogelijk de foto te kiezen dat het meest in het oog springt. Aanbiedingsduur is zeer kort en er wordt backward masking toegepast. Een Perceptual Defense (PD)-score wordt berekend uit de verhouding van het aantal keuzen voor het stressplaatje en het neutrale plaatje. Is deze positief (meer keuzen voor Neutraal) dan kan sprake zijn van waarnemingsafweer, is de PD-score negatief (meer keuzen voor stress) dan is er sprake van verhoogde waakzaamheid of vigilantie (Brand et al., 1991). Ook wordt een RL-index berekend die aangeeft of men een voorkeur heeft voor de plaatjes rechts of voor links.

Naast deze conditie met korte aanbiedingen, is er ook een mogelijkheid tot afnemen van een conditie waarin de paren plaatjes (in dit geval maximaal 10) op het scherm blijven totdat met de muis een van de plaatjes wordt aangeklikt. Standaard instructie daarbij is “Welke foto vind u het meest bedreigend?”. Vooraf kan worden ingesteld om deze conditie vooraf of na afloop van de korte conditie af te nemen, of helemaal niet.

Normen bestaan uit PD-scores op grond van aantallen keuzes en gemiddelde RT, en de RL-index, met normtabellen van mannelijke en vrouwelijke studenten.

References.

Brand, N., Olff, M., Hulsman, R. and Slagman, C. (1991). Perceptual Defense: The Use of Digitized Pictures. In: M. Olff, G. Godaert and H. Ursin (Eds), Quantification of Human Defence. Heidelberg, Springer Verlag: pp. 293-301.